Online

taptraining

Schenkritueel

Een pintje tap je in negen stappen

Stap 1: De zuivering
De smaak en het aroma van het bier komen helemaal tot hun recht dankzij het typische Stella Artois-glas. Om het bierglas op dezelfde temperatuur als het koele bier te brengen, spoelt de barman het glas grondig met koud water.

Stap 2: De offergave
De barman opent de tapkraan in één vlotte beweging en laat het eerste schuim wegvloeien. Dit 'offer' mag niet in het glas belanden, want elke druppel Stella moet recht uit het vat komen en koud zijn.

Stap 3: De kolkende alchemie
De tapper moet het glas onder een hoek van 45 graden houden. Wanneer het bier vervolgens in het glas stroomt, kolkt het en krijg je de perfecte hoeveelheid schuim.

Stap 4: De kraag
De schuimkraag ontstaat door het glas steeds minder schuin te houden en tegelijkertijd te laten zakken. Een perfecte schuimkraag is uiterst belangrijk: zo komt het bier niet in contact met lucht en behoudt het zijn heerlijke smaak.

Stap 5: Het weghalen
Vervolgens sluit de barman de kraan en haalt het glas snel vanonder de tap. Op die manier vallen de laatste druppels niet in het glas. Deze druppels kwamen immers in contact met lucht en zijn dus geoxideerd. 

Stap 6: De onthoofding
Het schuim dat boven de glasrand komt, verwijdert de barman voorzichtig met een schuimspaan of afschuimer. Hij doet dit eveneens onder een hoek van 45 graden. Zo voorkomt hij dat grotere bellen de schuimkraag doen inzakken.

Stap 7: Het oordeel
De perfecte schuimkraag is 3 centimeter dik. Hij fungeert als een beschermende 'afsluitdop' die de bruis in het bier niet laat ontsnappen.

Stap 8: De laatste reiniging
Daarna spoelt de barman de voet en zijkanten van het glas schoon. Zo blijft het glas prettig om vast te houden.

Stap 9: De presentatie
Ten slotte wordt de Stella op een kartonnen viltje gezet. Ziedaar: de perfecte Stella Artois!

Online training

Verantwoord serveren

Weet jouw team hoe je verantwoord alcohol serveert? Check het online!

Be(er) Responsible!
Veel mensen houden van een glas bier of wijn, gecombineerd met lekker eten of samen met vrienden. Het hele team van het barpersoneel is er verantwoordelijk voor om alleen alcohol te schenken in situaties waarin dit toegestaan en verstandig is. Deze training helpt je hierbij door middel van kennisvragen en voorbeeldsituaties.

» Doe de training