Inspiratie voor meer omzet

Alles over bier & food

Bier & food combinaties zijn een trend. Eén op de drie bierdrinkers geeft aan wel eens bewust voor bier te kiezen bij het eten. Toch is het soms nog lastig om te kiezen welke bieren het beste passen bij de maaltijd. Bijna de helft van de Belgische  bierdrinkers (46%) vindt het prettig als in de horeca passend advies wordt gegeven over een bier & food combinatie. 50% vindt het zelfs logisch dat er naast een wijnadvies ook een bieradvies in de horeca wordt gegeven.

Vandaag de dag is er een bier voor elk moment, stemming én gerecht. Bier is een zeer veelzijdig drankje, dat zowel past op een makkelijke lunchkaart als in een drie-sterren restaurant. Koks experimenteren er op los om nieuwe ervaringen te creëren hun gasten. Bier en spijs combinaties zijn relatief nieuw. Maar waar wijn zich moet beperken tot wit, rood en misschien rosé, heeft bier duizenden verschillende combinaties. Het feit dat bier met zoveel verschillende ingrediënten gebrouwen kan worden, resulteert in een veel breder scala aan smaken en dus ook aan vele food combinaties!

Drie manieren om bier met een gerecht te combineren: Accent, Brug of Contrast

Accent

Bij het accentueren van een gerecht combineer je het bier met een gerecht dat dezelfde hoofdsmaken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een kruidige quadruple met langzaam gegaard wildvlees.

Brug

Bij de brug vinden tussen het bier en gerecht maak je gebruik van smaken die elkaar aanvullen. Zo wordt een chocolade lava cake nog specialer met een rood fruitbier.

Contrast

Contrast betekent het combineren van uiteenlopende smaken. Deze methode staat je toe sommige smaken te verzachten. Zo zal een bittere IPA de pittige curry vindaloo versterken.

Voorbeelden van goede beer & food combinaties

Lichte Lager: Jupiler/Stella Artois
Lichte lagers herken je aan hun lichte kleur en verfrissende smaak. Meestal hebben ze een lichte smaak en aroma. Daarnaast hebben ze vaak een relatief hoog CO2 niveau. Dit maakt ze ideaal om te combineren met pittig eten. De lichte smaak en CO2 verlichten het pittige gevoel wat je klaar maakt voor de volgende hap.

 

Tarwebier: Hoegaarden wit
Tarwebieren zijn volmondiger dan lichte lagers. Witbieren in België krijgen vaak korianderzaad en citrus toegevoegd. Dit maakt de bieren perfect om te combineren met witte vis. Witbieren en Weizeners combineren ook vaak goed met zoete desserts.

 

Blonde Ales: Leffe Blond
Belgische blonde Ales hebben vaak een zoeter en voller profiel dan de Engelse Pale Ales. Het zachte moutige karakter maakt de bieren ideaal voor umami smaken die je veel terugvindt in Aziatische gerechten. De klassieke combinatie van Blonde Ale en kaas is ook zeker niet te versmaden!

 

Bruine Ales: Leffe Bruin
Bruine Ales hebben vaak een lager hop profiel. In ruil daarvoor hebben ze een sterk geroosterd mout karakter. Karamel, noten en kruiden zijn sterk aanwezig wat ze perfect maakt voor geroosterde gerechten.

  

 

Tripels: Tripel Karmeliet
Tripels zijn droog, hebben een gemiddelde body en een uitgesproken gist karakter. Daarnaast hebben Tripels vaak een hoger CO2 gehalte. Dit maakt de bieren ideaal voor vette en romige gerechten. De CO2 snijdt door kaas en room wat het smaakpalet reinigt en de kaassmaken doet versterken.

  

Lambiek bieren: Belle-Vue Gueuze
Lambiek bieren zijn fris, droog met een subtiel zure smaak. Het zure van de bieren zorgt dat ze een goede combinatie zijn met fruitige desserts en donkere chocolade.

    
    

Wil je meer informatie over inspirerende bier spijs combinaties?