Terras

Tips & tricks

Top 10 tips

01 | Creëer stopping power met een uitnodigend terras

Het terras is het visitekaartje van je bedrijf: hier krijgen jouw klanten een belangrijke eerste indruk van de sfeer, de kwaliteit van de service en klantvrijheid. Zorg ervoor dat je terras zich positief onderscheidt van alle horecazaken in jouw buurt. Qua styling, maar ook qua netheid: opgeruimde tafels, lege asbakken en een schone vloer. En vergeet niet om na een korte regenbui de stoelen en tafels goed te drogen!

02 | Zorg dat terrasgasten snel bediend worden

Op het terras is een snelle service nog belangrijker dan in je zaak zelf. Verwelkom direct al je klanten op het terras en neem zo snel mogelijk hun bestelling op. Train je team op actieve verkoop. Is het glas van de klant leeg? Laat je personeel vriendelijk vragen of een nieuw drankje gewenst is. Ook korte en eenvoudige loopafstanden dragen bij aan de snelheid van de service. Het personeel moet voldoende ruimte hebben voor het bedienen; vermijd zo veel mogelijk obstakels zoals te lange afstanden, lage parasols, enz. Indien nodig, kun je het terras opdelen in zones, elk bediend door een andere werknemer. Ook een arbeidsverdeling in het aannemen van de bestelling, serveren en afrekenen werkt zeer efficiënt. Met verschillende gekleurde teamshirts en/of een rugprint voor elke taak maak je het makkelijker voor de klanten om onderscheid te kunnen maken. Handhelds maken het mogelijk om de bestelling direct door te geven aan de bar, de keuken en de kassa. Train je team in het omgaan met deze apparaten. Zorg dat je gekoelde vaten en flessen stand-by hebt staan; zo kun je snel aanvullen en voorkom je te hoge werkdruk en tijdverlies.

03 | Gebruik zonneschermen, luifels en parasols als blikvanger

Ze bieden niet alleen bescherming tegen zon en regen, maar geven ook een gezellige sfeer en veel comfort. Vooral de parasols die aan elkaar bevestigd kunnen worden zijn handig. Vergeet niet dat parasols de klant dienen; verplaats ze met de zon mee om te voorkomen dat bezoekers dat zelf gaan doen. Met schermen aan de zijkant van het terras hou je de wind buiten. Vraag je gemeente eventueel ook of de terrasschermen zijn toegestaan aan de voorkant van het terras.

04 | Verleng het terrasseizoen

Door ervoor te zorgen dat het terrasseizoen zo lang mogelijk duurt, profiteer je meer weken van de extra stoelen en genereer je actief meer omzet. Investeer in terrasverwarming en vergelijk van tevoren de capaciteit en het energieverbruik van de verschillende opties. Vaak is de aankoop van terrasverwarming een lange-termijn investering.
Voor gezellige warmte op koelere avonden kun je ook warme dekens neerleggen op het terras. Als je daarvoor toestemming hebt, kun je ook gebruik maken vuurkorven, vuurschalen, kaarsen en fakkels. Deze zorgen voor een extra warme sfeer. Denk daarbij altijd aan de veiligheid van je klanten! Sommige horecazaken hebben een afgesloten veranda, die nog wel het 'buiten' gevoel hebben. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

05 | Wees creatief in de styling van je terras

Durf creatief te zijn en speel met hoogtes, kleuren en thema's. Gebruik grote loungebanken met kleurrijke kussens, combineer barkrukken met statafels, zorg voor gezellige verlichting en schaf een paar grote planten aan. Zie het terras als een verlengstuk van je bedrijf en voer de styling van binnen consequent door naar buiten; zo creëer je een samenhangend totaalbeeld. Laat je inspireren door deze succesvolle terrassen:

» Yssi's in Knokke-Heist
» Bar Louis in Leuven
» Bolas Bug in Luik
» De la Gare in Namur

06 | Rooster voldoende en goed getraind personeel in

Om verlies van inkomsten te voorkomen is het belangrijk om vooral tijdens het terrasseizoen voor extra personeel te zorgen. Bij grote drukte moet je meer werknemers inzetten – en vergeet niet om ook werknemers op stand-by te houden. Gebruik de weersverwachtingen om een goede inschatting te kunnen maken. De dienstverlenende functie op het terras vraagt veel van je medewerkers: zware dienbladen, hoge temperaturen, lange loopafstanden en arbeidsintensieve piekuren. Zorg ervoor dat je medewerkers genoeg (korte) pauzes krijgen en veel drinken. Nieuwe medewerkers kunnen door ervaren collega's worden begeleid en zouden in eerste instantie niet alleen op het terras moeten werken. Overweeg om je hele team een training bij een extern bureau te boeken, waarbij het personeel leert om zo effectief en efficiënt mogelijk te werken op het terras.

07 | Maak een speciale terraskaart met food & drinks

Zorg voor een selectie van je normale menu speciaal voor het terras. En biedt je bieren aan in verschillende maten: small, medium en large. Dit kan goed zijn voor je omzet, omdat veel klanten voor middel of groot zullen kiezen. Kies voor gerechten die snel te bereiden zijn. Zorg er ook voor dat de zon en de wind geen roet in het eten kunnen gooien: te lichte ingrediënten worden van het bord weggeblazen en sommige ingrediënten drogen snel uit in de zon. Roep het perfecte zomergevoel op met een verscheidenheid aan gegrilde gerechten die je in de open lucht op een BBQ bereidt. Laat je inspireren door onze smakelijke tips voor fingerfood en maaltijden:

» Toolkit: Bier & food

08 | Zet je aanbod in de spotlights

Het terras is de perfecte plek voor actieve verkoop. Daarnaast is het een plek van de impulsaankopen! Vergeet niet dat 2 van de 3 personen bij het betreden van een gebouw - of terras - nog niet weten wat ze willen bestellen (Milward Brown, 2013). Hier geldt: zien is kopen! Maak je aanbod daarom zichtbaar: gebruik tafelkaartjes en viltjes, plaats de menukaarten op elke tafel. Met grote krijtborden op een strategische plaats op het terras vestig je extra aandacht op het aanbod food & drinks.

09 | Organiseer speciale terras events

Met aantrekkelijke aanbiedingen en evenementen trek je actief meer klanten naar je terras. Denk daarbij aan combi deals zoals bier & tapas, live muziek, barbecues of georganiseerde terrastochten die je samen met andere horecaondernemers organiseert. Ook een gratis welkomstdrankje of gratis snacks kan voor extra bezoekers zorgen. Zie voor inspirerende en uitgebreide evenementen tips, onze richtlijnen voor horeca events:

» Toolkit: Events & entertainment

10 | Regel alle benodigde vergunningen

Voor een terras heb je een vergunning nodig. Stel jezelf ook op de hoogte van de nodige vergunningen voor extra’s zoals een luifel of een evenement. Je kunt deze informatie opvragen bij je gemeente.