Tappen

Tips & tricks

Tips & tricks

Heb je deze tips nodig voor eigen gebruik?

» Download de tips & tricks voor tappen 

  • 01

    Installaties

    • Kies de tapinstallatie die het beste past bij je bieromzet en je assortiment. Zoek samen met je vertegenwoordiger de beste oplossing.
    • Betrek bij de keuze ook de beschikbare ruimte, de beoogde locatie van de installatie en vooral de goede en logische werkflow.
    • Hou bij de keuze ook rekening met de levering: gemakkelijke toegang, goede verluchting, verlichting, temperatuur zijn een noodzaak.
    • Besef dat een goede rotatie van je vaten zeer belangrijk is. Een aangestoken vat wordt best binnen de 3 dagen leeggetapt. Hou hiermee rekening bij de keuze van het aantal leidingen en pas ook het volume van je bestelde vaten aan.
    • Verkoop je minder dan 25 hectoliter (2.500 liter) per merk per jaar, beperk je dan tot een PerfectDraft. Zo voorkom je kwaliteitsverlies.
    • Ligt de verkoop per merk boven de 25 hectoliter per jaar, dan is een traditionele tapinstallatie met 30 of 50 liter vaten de beste oplossing.
    • Verkoop je minder dan 10 hectoliter (speciaalbier) of 25 hectoliter (pils) per merk per jaar, beperk je dan tot een PerfectDraft. Zo voorkom je kwaliteitsverlies.
    • Ligt de verkoop per merk boven de 10 hectoliter (speciaalbier) of 25 hectoliter (pils) per jaar, dan is een traditionele tapinstallatie met 20, 30 of 50 liter vaten de beste oplossing.
  • 02

    Inkoop

    • Stem de inkoop van je bier af op de omloopsnelheid. Controleer deze regelmatig; handel niet uit routine.
    • Zorg voor een goede, opgeruimde, frisse en verluchte opslagruimte voor de vaten.
    • Koop je vaten pils en speciaalbier met regelmaat in: bestel ze per één of twee weken.
    • Laat geleverde vaten voor gebruik 24 uur rusten, voor de beste bierkwaliteit en het juiste koolzuurgehalte. Sluit geen zojuist geleverd vat onmiddellijk aan: er bestaat een grote kans op schuimvorming.
    • Zorg voor een reservevoorraad van 30 procent van de normale bieromzet, zodat je bij onverwachte drukte niet zonder valt.
    • Let bij de levering van het bier goed op de houdbaarheidsdatum op de vaten.
    • Als je 50 liter vaten niet binnen drie dagen leeg tapt, kies dan liever voor 30 liter vaten.
    • Hanteer altijd het principe van First In, First Out (FiFo): gebruik de eerst geleverde vaten eerst.
    • Zorg voor een zo gelijkmatige temperatuur in de opslagruimte. Ideaal is een temperatuur van 12 tot 17°C.
    • Hoe lager de opslagtemperatuur, hoe minder tapdruk je nodig hebt. Bij de juiste tapdruk stroomt er 3,3 tot 3,5 liter bier per minuut uit de kraan.
    • Te hoge tapdruk leidt tot overmatige schuimvorming en prikkelend bier; te lage tapdruk tot ‘plat’ en te bitter bier.
    • Voor de bieren van AB InBev mag de tapdruk nooit lager zijn dan de (vattemperatuur gedeeld door 10) + 0,2 bar. Bv bij 15°C wordt dit 15/10 + 0,2 = 1,5 + 0,2 = 1,7 bar. Dit geldt alleen bij volledig gekoelde leidingen.
  • 03

    Onderhoud

    • Controleer bij het aansluiten van een vat eerst de houdbaarheidsdatum en verwijder daarna pas de plastic beschermcapsule van het biervat.
    • Reinig vervolgens de koppeling en bomgat met een borstel en zuiver water. Plaats de koppeling op het vat.
    • Open nu eerst het koolzuurkraantje, waardoor het koolzuur in het vat stroomt. Open het bierkraantje op de vatkoppeling.
    • Maak koppelingen die je niet gebruikt schoon met warm water (niet te heet!) en spoel ze na met koud water.
    • Afsluiten van een vat: draai eerst het koolzuurkraantje en het bierkraantje dicht. Daarna ontkoppelen.
    • Spoel, voor je een nieuw vat bier aansluit, eerst de leidingen goed door met water. Het bespaart je een verlies van 4 tot 5 glazen bier, die in lege leidingen als schuim verloren zouden gaan. Dat is pure winst.
    • Haal voor het spoelen de koppeling van het vat en sluit ze aan op spoelkop in de bieropslag. Zet het water op de bierleiding tot het water uit de tapkraan loopt.
    • Laat het water voldoende doorstromen. Sluit de tapkraan en de waterkraan. Haal de koppeling van de spoelkop en sla een nieuw vat aan.
    • Sluit alle C02 kranen elke avond en wanneer de tapinstallatie niet in gebruik is. Zo voorkom je overdadig schuimend bier.
    • Als je de tapinstallatie langere tijd niet gebruikt moet je deze eerst doorspoelen, daarna met koolzuur leegblazen en droogmaken.
    • Bierleidingen en alle accessoires (tapkop, tapkraan en dergelijke) dienen minimaal iedere 8 weken gereinigd te worden volgens een HACCP plan. Onze technische service biedt verschillende onderhoudsformules aan via jaarlijkse abonnementen. Meer informatie bij je vertegenwoordiger.
    • Maak dagelijks de spoelbak aan de binnenzijde goed proper en vetvrij. Reinig bierkranen (buitenzijde), lekblad, roosters en tapzuilen.
    • Gebruik voor de afschuimer een roestvast stalen of glazen beker met schoon, helder koud water. Ververs dit water regelmatig.
    • Maak dagelijks overlooppijp, spoelborstel, afschuimer en afschuimbeker schoon. Een nachtelijke weekbeurt in water met een scheutje bleekwater doet wonderen. Spoel goed na en gebruik een aparte emmer.
    • Vervang de spoelborstel tijdig. Werk niet met een versleten borstel, want dan worden de glazen niet goed schoon.
    • Een regelmatige verversing van het spoelwater is noodzakelijk. Bijkomend is een continue maar gelijkmatige dosering van een goed en neutraal speciaal glazenreinigsmiddel (tabletten, poeder of vloeibaar) aan te bevelen.
    • Laat nooit continu waterdruk op de bierleidingen. Doe na het spoelen het kraantje onmiddellijk dicht.
    • Reinig wekelijks alle glaswerk in water met een scheutje ammonia. Reinig daarna met een traditioneel glazenwasmiddel. Zo verwijder je alle vetsporen. Zeker bij nieuw glaswerk is dit aan te bevelen. Spoel goed na.
    • Vergeet niet de binnenzijde van flessenkoelers en de koelcel regelmatig schoon te maken.
    • Zorg altijd voor een propere werkomgeving rond tappunten. Niet alleen prettig, ook hygiënisch!
  • 04

    Schenkritueel

    • Reinig en ontvet het juiste merkglas en spoel het na met koud water om het glas te koelen.
    • Open in één vloeiende beweging de tapkraan en laat voordat je begint met tappen de eerste schuimstoot weglopen.
    • Breng het glas onder de kraan en hou het schuin, zonder dat de kraan het glas, het bier of het schuim raakt.
    • Breng het glas langzaam rechtop om de gewenste schuuimkraag te verkrijgen. Eventueel het glas nog iets laten zakken.
    • Zodra het glas overschuimt, de kraan sluiten. Het glas weghalen om te voorkomen dat druppels in het schuim vallen.
    • De grote koolzuurbellen afschuimen onder een hoek van 45°. Zo voorkom je dat deze de schuimkraag doen inzakken.
    • De ideale schuimkraag is 3 cm dik en vormt een beschermende afsluitdop die het koolzuurgas niet laat ontsnappen.
    • Spoel de buitenkant van het glas in het spoelbad om het schuim weg te werken. Dep het glas af op het sponsdoekje.
    • Hou het glas steeds onderaan vast. Het glas wordt met het logo naar de klant op een keurig gericht viltje gezet.
    • Bijschuimen tast niet alleen schuimkraag aan, maar ook de smaak: bier wordt bitterder en minder fris.
    • Plaats geen rubber ringetje (om glazen te beschermen) om de uitloop van de tapkraan. Dit is niet hygiënisch.
    • Controleer regelmatig de taptemperatuur van de bieren. Niemand drinkt graag te warm bier.
    • Gebruik alleen droge glazen (voor bepaalde speciaalbieren) als je 100 procent zeker weet dat ze schoon zijn.
  • 05

    Flesbier

    • Plaats je assortiment flesbieren goed in het zicht, bijvoorbeeld in koelingen achter het buffet. Zien doet verkopen.
    • Zorg dat jij en je personeel informatie (smaak, alcoholgehalte, etc) kunnen geven over flesbieren die je verkoopt.
    • Spoel voor het schenken van het flesbier eerst goed het glas aan binnen- en buitenzijde.
    • Veeg met een schoon doekje de condens van het bierflesje en open het vervolgens.
    • Serveer het flesbier altijd met het juiste glas en het juiste bierviltje. Dat verhoogt de bierbeleving.
    • Vraag aan de klant of je het flesje moet uitschenken of dat de klant dat liever zelf doet. Besef dat flesbier meer koolzuur bevat dan tapbier, schenk het dus rustig uit.
    • Sommige speciaalbieren bevatten nog gist onder in de fles. Vraag of de klant dit ook uitgeschonken wil hebben. Zwenk de fles even voor je het gistdepot uitschenkt, zodat het gist goed loskomt.
    • Plaats flesje altijd naast het glas, zodat de klant weet wat hij drinkt en de informatie op het etiket kan lezen.
  • 06

    Serveren

    • Maak duidelijk zichtbaar in je horecazaak welke merken bier je verkoopt. Op tapkranen, op tafel, op de toog en aan de wand.
    • Verkoop je meerdere merken pils: maak dat zichtbaar en informeer dan naar de voorkeur van de klant. Als je meerdere inhoudsmaten verkoopt (bijvoorbeeld 25 en 33 cl), vraag dan eveneens naar voorkeur.
    • Serveer het glas bier altijd op een droog, bijpassend bierkaartje.
    • Krijg je een gemengde bestelling, tap dan het vatenbier altijd als laatste, om onnodig inzakken van de schuimkraag te voorkomen.
    • Neem het getapte glas bier onderaan vast en plaats het met het beeldmerk naar de klant toe. Hou de glazen nooit bovenaan vast. Dat is erg onhygiënisch, omdat je met je vingers de drinkrand vuil kunt maken of bier kunt raken.
    • Bier serveren met je vingers in het glas is helemaal not done. Ook bij drukke evenementen kan het echt niet. Zeer ongastvrij en onhygiënisch.
    • Serveer nooit plat, gedesatureerd bier! Dat is voor de klant een teken van gebrek aan vakmanschap en/of van een vuile tapinstallatie.
    • Voorkom dat je een rondje bier serveert, waarbij een aantal glazen niet goed gevuld zijn.
    • Bij ieder biermerk hoort een bijpassen glas. Net dat typeert onze Belgische horeca. Respecteer dit ten volle. Zo maak je duidelijk aan de klant dat je alle merken volwaardig respecteert en beklemtoon je hun eigenheid.
    • Verras je klanten met kleine hapjes bij bier. Van zoutjes bij pils tot abdijkaas bij Leffe.
    • Serveer je bieren altijd met een glimlach! Het doet het bier nog beter smaken.
    • Bieren dienen koud geserveerd en opgediend te worden. En dienen zolang mogelijk koud te blijven, vooral op een zomers terras. Zorg er dus voor dat glazen eerst afgekoeld worden voordat je ze vult.