TAPSYSTEMEN

MAAR LIEFST 71% VAN ALLE CONSUMENTEN DRINKT LIEVER BIER VAN HET VAT DAN FLESBIER (OPENED MIND 2013).

De juiste keuze

Een tapinstallatie laat je toe om een hogere bierkwaliteit te garanderen

Versgetapt
Wegens de smaak verkiezen 3 consumenten op 4 bier van het vat boven bier op fles¹. Een tapinstallatie is dan ook een interessante investering. Bovendien kunt u de tapformule afstemmen op uw jaarlijkse volume.
¹ Opened Mind-onderzoek 2013

Systemen
Om te tappen van het vat heb je keuze tussen twee installaties. Traditioneel is er de tap waar je vaten van 20, 30 of 50 liter op aansluit. Die zijn rendabel vanaf 10 hectoliter (speciaalbier) of 25 hectoliter (pils) per merk en per jaar. Tap je aan een lager volume, dan is PerfectDraft met vaatjes van 6 liter voor jou de beste oplossing.

Installatie

Een tapinstallatie laat je toe om een hogere bierkwaliteit te garanderen

Vaten
Afhankelijk van het merk, krijg je van je brouwerij bier geleverd in een roestvrij stalen vat met 20, 30 of 50 liter inhoud. Daarin zit een ingebouwde steekstang, die aansluiten makkelijk maakt. Doordat het bier perfect licht- en luchtdicht verpakt zit, kun je zeker zijn van zes maanden lekker vers bier na het afvullen.

Koolzuur
Om bier uit je tap te laten stromen, is er druk op het vat nodig. Dit kan via koolzuurgas ofwel C02, dat in flessen zit. De druk van zo’n fles ligt hoog, rond de 50 bar. Om die druk hanteerbaar te maken, zal een drukregelaar hem verlagen. De druk is afhankelijk van de installatieparameters en de temperatuur.

Bierleidingen
Van vat naar tapkraan moet het bier uiteraard nog een weg afleggen. Dit gebeurt enerzijds via leidingen van roestvrij staal waarlangs het bier zal koelen. Anderzijds gaat het door leidingen van kunststof die ook voedselveilig zijn. Over het hele circuit zijn die leidingen ook nog eens beschermd tegen opwarming.

Kwaliteit
Bier is een voedingsproduct en kan dus bederven. Om je klanten een gezond product te garanderen moet je uiteraard een aantal regels respecteren. Je moet je installatie regelmatig spoelen en reinigen. Bij voldoende rotatie garandeert het tapsysteem jou en je klanten een perfecte bierkwaliteit.

Gebruiksgemak
De ingebouwde steekstang in het vat maakt het bijzonder eenvoudig het vat aan te koppelen en te verwisselen. Alle aansluitsystemen zijn identiek en van het S-type, behalve het Hoegaarden bier, dat van het A-type is.

Zichtbaarheid
Voor je tapinstallatie heb je de keuze tussen de American tapzuil met 1 of 2 kranen en de Parisian tapzuil met 3 tot 5 kranen op één centrale kolom. Ook ergonomie is van belang: correcte afmetingen en werkhoogtes zijn een evidentie, net als de bijbehorende spoelbak en verlek op een praktische plaats.

Kranen
Hoeveel merken je aanbiedt en hoeveel tapkranen je dus hebt, hangt van verschillende factoren af: baat je een kleine bar uit of een mastodontcafé? Hoeveel jaarvolume verwacht je te draaien? Je contactpersoon van de brouwerij helpt je het juiste evenwicht te doen vinden tussen aanbod, rotatie en kosten.

Koelen
Met lauwe pinten ga je niet veel klanten lokken. Daarom is de koeling een van de belangrijkste onderdelen van je tapinstallatie. Voor vatenbier gaat het dan om waterbadkoelers met een ijsbankreserve. Klinkt nog als Chinees? Tijd om je te verdiepen in de wondere wereld van de koeling.

Onderhoud

Een lekkere pint tap je enkel op een goed onderhouden tapinstallatie

Zelf reinigen
De meerwaarde van bier van ’t vat proef je pas op een goed onderhouden tapinstallatie. Daar zorg je in de eerste plaats zelf voor. Na elk leeg vat spoel je dus de bierleidingen. Regelmatig reinig je de tapkranen en vatkoppelingen. Tenslotte is een nette toog en kelderinstallatie uiteraard een must.

Vakman
De vakmannen van HTS staan je zin voor orde en netheid graag bij. Ze kunnen je verder ondersteunen door professioneel je installatie te reinigen en te onderhouden. Er zijn verschillende onderhoudsformules mogelijk via jaarlijkse abonnementen, uiteraard conform de HACCP-normen.

Services
Het onderhoudsabonnement van HTS gaat een stuk verder dan reinigen alleen. Preventief kijkt de HTS vakman je installatie technisch na, stelt hem af en zorgt voor noodzakelijke herstellingen. Deze service geldt zowel voor de tapkraan, de vatkoppeling en spoelkop als de CO2-verdeler, drukregelaar en bier- en CO2-leiding tussen vatkoppeling en kelderplank.

Verkoopimpuls
Een pint van een goed onderhouden installatie, dat smaakt naar meer. Zuivere bierleidingen werken ook omzetverhogend. Zo liggen de volumes bij onze klanten met onderhoudsabonnement gemiddeld 19% hoger. Aan jou om de rekensom te maken.

» Offerte aanvragen voor een onderhoudsabbonement