Oosters zoetzuur slaatje met gekorste tonijn en Leffe Ruby

Ingrediënten

Vinaigrette

1 stuk gember
2 stengels citroengras
1 sjalot
1 teentje look
4 eetlepels honing
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels sesamolie
sap van 4 limoenen
peper en zout
1 bussel koriander

Vis
Kaapse kruiden (kruidenmengeling, te koop in de supermarkt)
400 gram roze tonijn
4 eetlepels sojasaus

Slaatje
2 wortelen
1 komkommer
1 bos lente uitjes
1 doosje luzerne scheuten
korianderblaadjes


Bereiding
Snij de gember, het citroengras, de sjalot en het teentje look in kleine stukjes en doe ze in een bokaal met deksel. Voeg er ook de honing, olijfolie, sesamolie en het sap van de limoenen aan toe. Snipper er de stengels van de koriander bij en kruid met peper en zout. Zet het deksel op de bokaal en shake er eens goed mee. Laat de vinaigrette nu in de koelkast trekken zodat ze alle smaken kan absorberen. Hoe lang? Op z’n minst enkele uren en liefst de dag voordien al. Doe de Kaapse kruiden in een kom en wentel de tonijn erdoor zodat de kruidenmengeling mooi rond de vis plakt. Zet een pan op het vuur en laat die samen met een scheutje olijfolie goed heet worden. Bak de gekruide tonijn kort aan langs alle kanten, zodat het binnenin nog bleu is. Blus op het einde met de sojasaus. Dat zorgt voor veel rook, dus vergeet je dampkap niet aan te zetten. Laat de tonijn afkoelen in de koelkast.

Maak nu het slaatje. Schil de wortelen en de komkommer en haal de zaadjes uit de komkommer. Snij de groenten in julienne (= dunne stekjes), snij ook de lente uitjes. Doe de groenten met de luzernescheuten en de korianderblaadjes in een kom en meng voorzichtig tot je een mooie salade krijgt. Zeef de vinaigrette en besprenkel het slaatje ermee. Meng alles goed door elkaar en schik op een bord. Snij nu de tonijn met een heel scherp mes in flinterdunne plakjes en dresseer de vis koud op de salade. Lepel er nog een lepeltje vinaigrette over. Werk het gerecht af met enkele roze peperbolletjes. Superlekker!

Kaapse kruiden...
... zijn eigenlijk een kruidenmengeling die je ook zelf kan maken. Alleen heb je dan heel veel verschillende soorten kruiden nodig. Hier het recept: neem van de onderstaande lijst kruiden telkens een koffielepel en doe ze in een cutter. Zeef en bewaar de kruidenmengeling in een afgesloten bokaal. Op het kruidenlijstje: venkelzaad, pilipili, korianderzaad, roze peperbolletjes, komijnzaad, grof zeezout, kardemon, mosterdzaad, enkele kruidnagels, steranijs. Als je de Kaapse kruiden niet vindt in de supermarkt, ga dan voor een kruidenmengeling die de meeste bovenstaande kruiden bevat.