Leffe Blond

& food

Smaak

Leffe Blond is een elegant, zacht en fruitig abdijbier

Verfijnd
Leffe Blond is een elegant, zacht en fruitig abdijbier met een pittige afdronk met een vleugje bittere sinaasappel. Zijn lichte, zonnige kleur dankt hij aan het gebruik van een mengeling van lichte & aromatische mout. Leffe Blond bevat 6,6% alcohol en komt helemaal tot zijn recht op een schenktemperatuur van 5 à 6°C.

Kruidig
Het bier heeft tonen van bittere sinaasappel, met iets van kruidnagel en hoppige droogheid in de afdronk. Leffe Blond combineert met veel verschillende gerechten, maar zeker niet alle. Krachtige, pittige smaken gaan prima, zelfs zuur kan dit bier goed hebben. Zoete en romig vette gerechten zijn echter minder geschikt.

Fingerfood

Lekker bij serranoham, zoute rookamandelen en groene olijven

Fingerfood
Vermijd romige structuren bij Leffe Blond. Geen stokboord met roomboter maar wel met olijfolie en zeezout. Geen roompaté maar wel gerookt vlees of gedroogde ham. Geen vette kaas maar wel een jong geitenkaasje.

Topcombinaties
01 | Charcuterie; bordje droge worst, ham, gerookt vlees
02 | Rauwkost met een lichte kwarkdip
03 | Sardientjes in het zuur
04 | Gevulde olijven
05 | Toast met tapenade
06 | Rookamandelen
07 | Spiesje mozzarella, basilicum, kerstomaat
08 | Serranoham en chorizo

Kazen

Leffe Blond en verse kaas met gekonfijte tomaten, basilicum en olijvenbrood

Verse kazen

  • Broccio, Brousse, Crémet, Fontainebleau
  • De dominante melksmaak en de kruidige toetsen passen perfect bij een bier met florale en lichtzure aroma’s of bij een licht, blond bier met een lage bitterheid

Zachtheid
Chef-kok Hélène Darroze: "Verse kazen worden gekenmerkt door hun zachtheid. Ze gaan dus uitstekend samen met een zacht bier met een milde bitterheid die de smaak van de kaas niet domineert. De bitterheid en de frisheid van Leffe Blond zorgen voor een zuivere smaakervaring en laten het romige karakter van deze kazen tot hun volle recht komen."

Gerechten

Lekker bij wokgerechten, duitse biefstuk en stoofvlees

Gerechten
Kruidnagel en nootmuskaat passen van nature bij Leffe Blond. Voeg ze toe aan stoofschotels en groenten. Ook krachtige vleessmaken doen het bier goed. Versterk die met gebakken uien en kruiden als tijm, rozemarijn en peper. 

Topcombinaties
01 | Salade met gerookte kip of gebakken bacon
02 | Stoofvlees met frietjes
03 | Gegrilde pepersteak
04 | Duitse biefstuk met gebakken uien
05 | Gebakken coquilles met gedroogde rauwe ham
06 | Spaghetti bolognese
07 | Pittige Thaise wokgerechten met rundvlees
08 | Huisgemaakte hamburger

Video: chef-kok Kenny Bernaerts voor Njam

Recepten

Gandahamrolletjes

Met groene asperges, mozzarella en Leffe Blond

Glaasjes met zwezerik

Met morieljes en Leffe Blond

Kippenrolletjes

Gevuld met belgische witlof, speculaas en Leffe Blond

Luikse sla

Met kippenblokjes en zoete mosterd dressing en Leffe Blond

Comtébonbons

In een beursje met Leffe Blond

Miniquiches

Met kastanjes, spek en Leffe Blond

Coquilles

Met een kruidenkorstje en gedroogde rauwe ham en Leffe Blond

Gemarineerde horsmakreel

Met friszure komkommer en Leffe Blond

Parmezaan-chips

Met frisse yoghurtdip en Leffe Blond

Notensalade

Met muscaat druiven met Leffe Blond

Mini rundsbrochettes

Met pesto en Leffe Blond

Krabcakes

Met een mosterdsaus, citrus en Leffe Blond

Kalkoenbrochette

Met groene curry, perzik, koriander en Leffe Blond